Image

Co je Microsoft Dynamics 365 Business Central?

„… Dynamics 365 Business Central nejlepší NAV všech dob“

All-in-one ERP aplikace a finanční systém

Dynamics 365 Business Central, také zkráceně D365BC nebo jen BC, je cloudové podnikové řešení typu vše v jednom, nazývané také ERP systém. To znamená, že řešení obsahuje širokou škálu funkcí pro zpracování klíčových procesů, které tak spojují několik obchodních oblastí do jednoho jednotného systému a umožňují vám nahlédnout do vaší společnosti. Business Central se snadno používá a řešení lze přizpůsobit pomocí rozšíření, která si stáhnete z AppStore, aniž byste se museli starat o drahé speciální úpravy.

Business Central je součástí Dynamics 365, což je souhrnné označení pro celou platformu podnikových aplikací vyvinutých společností Microsoft.

Business Central tedy může využívat naprostá většina firem bez ohledu na velikost a obor zcela standardně.

Zkráceně se dá Business Central identifikovat jako All-in-one ERP aplikace a finanční systém. Jeho funkčnost totiž pokrývá všechny klíčové obchodní oblasti napříč účetnictvím a financemi, prodejem, marketingem, službami, řízením projektů, dodavatelského řetězce, zásob a provozu, takže obchodní procesy jsou zefektivněny a interakce se zákazníky se zlepšují.

Řešení poskytuje přehled o celé vaší společnosti napříč mnoha obchodními procesy a poskytuje vše, co potřebujete k provozu a propojení vašeho podnikání napříč odděleními. Řešení vám dává do rukou nástroje, které umožňují činit lepší a chytřejší rozhodnutí na základě dat, protože díky BC máte k dispozici náhled na data vaší společnosti, což zlepšuje plánování nových obchodních strategií.

Verze Business Central

Dynamics 365 Business Central je k dispozici v několika verzích, kde základem jsou Cloud a On-premise.

Business Central Cloud

„… řízení obchodu pro malé a střední firmy, která se snadno používá“

Business Central Cloud je řešení, které je dodáváno jako „software jako služba“ v režimu SaaS, kde si řešení pronajímáte na měsíční bázi a skládá se pouze z webového klienta, což znamená, že k aplikaci můžete přistupovat pouze přes preferovaný prohlížeč a nikoli přes lokálního desktopového klienta.

Business Central Cloud je určen pro malé a střední firmy, které potřebují efektivní ERP řešení, které se snadno používá, ale zároveň má možnosti přizpůsobení, aniž by to nutně musely být drahé speciální úpravy. Pokrývá všechny funkce, které potřebujete k provozování svého podnikání, v jediném cloudovém řešení. To znamená, že řešení pokrývá všechny základní oblasti podnikání vč. finance, sklad, prodej a výroba.

Business Central On-premise

„… řešení pro společnosti všech velikostí“

Business Central On-premise je hostován na vašem vlastním serveru nebo na pronajatém serveru. Umožňuje vám spouštět vaše obchodní procesy a přenosy ve vašem místním datovém centru a ukládat vaše obchodní data samostatně nebo v datovém centru vašeho partnera, aniž byste museli replikovat a připojovat vaše obchodní data k Microsoft Cloud.

Business Central On-Premise je řešení, které je možné změnit základní kód a tím ho rozšířit a přizpůsobit pomocí speciálních úprav podobně, jako tomu bylo u předchozí verze Dynamics NAV (dříve Navision).

Rozdíly Business Central Cloud vs. On-premise

Cloudová verze Business Central nabízí prakticky stejné funkce jako on-premise edice, ale mezi oběma verzemi jsou stále velké rozdíly. Přestože oba nabízí stejnou funkcionalitu, stále existuje velký rozdíl v tom, zda zvolte cloudovou nebo on-premise verzi.

Business Central Cloud je k dispozici pouze jako webový klient. To znamená, že se do aplikace přihlásíte přes webový prohlížeč a musíte se obejít bez desktopového klienta Windows.

Cloudovou verzi lze hostovat pouze prostřednictvím datových center Microsoft Azure. Nemáte možnost, jako u on-premise verze, rozhodnout se, zda chcete svá data uložit jinam.

Za řešení v cloudu platíte prostřednictvím modelu předplatného, ​​což znamená, že platíte měsíční licenci. To znamená, že řešení nekupujete, ale pronajímáte. Můžete to udělat také s on-premise edicí, ale s touto verzí máte možnost zakoupit řešení jednorázově.

V cloudové verzi se všechny úpravy provádějí jako Rozšíření. Tedy doplňky standardního programu, které přidávají funkcionalitu do aplikace, místo aby opravovaly základní kód, ke kterému nemáte přístup v cloudové verzi. To znamená, že pokud chcete v aplikaci provádět skutečné úpravy, musíte zvolit on-premise verzi, kde je možné změnit základní kód.

Microsoft automaticky aktualizuje cloudovou verzi. V cloudové verzi není možné aktualizace odložit nebo odhlásit.

Business Central a jeho klienti

Webový klient

Webový klient podporuje a používá se pro všechny vaše složité obchodní procesy a těžší zadávání dat. Tedy pro intenzivní práci, kdy uživatel může mít například otevřeno více oken současně, což není možné v mobilním, ani v tabletovém klientovi.

Lokální klient

Na rozdíl od Business Central Cloud lze Business Central On-premise používat jak prostřednictvím lokálního desktopového klienta Windows, tak webového klienta. Původním uživatelům Dynamics NAV může v cloudové verzi Business Central chybět desktopový klient, ale získají ho výběrem on-premise verze.

Mobilní klient

Mobilní a tabletový klient je určen pro uživatele Business Central, kteří chtějí přistupovat ke svým firemním datům ze svého tabletu nebo telefonu. Hlavní výhody tohoto klienta nebo aplikace spočívají v tom, že přidává přenositelnost a flexibilitu, což umožňuje osobám s rozhodovací pravomocí a dalším koncovým uživatelům přistupovat k datům, provádět úkoly a rozhodovat se i když nejsou přítomni na svém pracovišti nebo nemají svůj stolní počítač po ruce. Díky tomu, že aplikace Business Central je dostupná na mobilním zařízení, je také přístupná pro mnohem více uživatelů.

Klient tabletu

Klient tabletu pro Business Central je optimalizován pro používání klávesnice na obrazovce a podporuje použití jednou rukou. Díky čemuž je možné editovat důležitá data i v terénu a na cestách.

Poznámka: 

Klient pro tablety a mobilní zařízení primárně poskytuje dotykové rozhraní, které je vhodné pouze pro omezenou sadu funkcí aplikace. Nenahrazuje webového klienta Business Central.

Zkušební verze Business Central

Vyzkoušet řešení sami a otestovat jeho funkce je ten nějaký lepší způsob, jak prozkoumat Business Central. Vyplňte formulář niže a bude vás kontaktovat jeden z našich konzultantů, který vám pomůže získat přístup ke zkušební verzi Business Central, kterou si můžete zdarma vyzkoušet po dobu 30 dnů.

Licencování Business Central

Business Central cloud je licencován prostřednictvím modelu předplatného, ​​což znamená, že platíte měsíční licenční poplatek za uživatele. Můžete si zakoupit uživatelské licence založené na tenantech ((tenant – účet organizace), které máte k dispozici v rámci cloudových služeb společnosti Microsoft.

Je také důležité poznamenat, že všechny licence Business Central jsou pojmenované licence. To se liší od modelu souběžných licencí, který používal Dynamics NAV. Pojmenované licence jsou vázány na jednotlivé uživatele, což znamená, že podniky musí zakoupit licenci pro každého uživatele, který chce mít k softwaru přístup. 

Business Central On-Premise nabízí dvě různé možnosti licence – Trvalé / Perpetual a Předplatné / Subscription. Každá z nichž má své výhody a nevýhody.

Trvalé

Je licencování, kdy si řešení koupíte navždy. Společnost Microsoft si však za tento typ licencování účtuje 16% roční plán BREP (Business Ready Enhancement Plan).

Předplatné

Licencování předplatného pro Business Central On-Premise, kde je licence uživateli účtována měsíčně, a proto vždy znáte své náklady.

Dále naleznete přehled možností licencování, cen a funkčnosti. Business Central lze licencovat pouze prostřednictvím Microsoft Dynamics Partner a CSP (Cloud Solution Provider).

Funkce Business Central

Business Central přispívá k co nejlepšímu využití potenciálu vaší společnosti. Jeho funkčnost pokrývá všechny relevantní oblasti, jako je správa financí, výroba a provoz, a umožňuje vám optimalizovat prodejní příležitosti a také poskytovat lepší služby zákazníkům. Kombinací inteligentní technologie a dat přináší funkce, které vám umožní lépe zapojit vaše zákazníky, vyvíjet produkty, lépe vybavit vaše zaměstnance k plnění jejich úkolů a optimalizovat obchodní operace. Business Central tak může pomocí dat a umělé inteligence lépe podpořit digitální transformaci ve vaší společnosti.

Získejte ze svých dat maximum moderním propojením zákazníků, produktů, lidí a operací.

Stará láska nerezaví

Microsoft Dynamics 365 Business Central je nové all-in-one řešení pro řízení podniku a plánování podnikových zdrojů, ale jeho rozsah funkcí je postavený na základech oblíbeného ERP systému Microsoft Dynamics NAV a přirozeně tak na jeho verze navazuje a rozvíjí je.

Proto Business Central obsahuje všechny funkce, které najdete v Dynamics NAV, jen byly přeprogramovány tak, aby fungovaly plynule a koherentně v cloudu. Nově propojuje vaše podnikové procesy a zjednodušuje pracovní postupy vašeho podniku automatizací a optimalizací základních provozních funkcí v celé řadě specifických oblastí podnikání. Řešení je flexibilní a široké a může být použito prakticky jakoukoli společností bez ohledu na velikost nebo odvětví.

Microsoft Navision

Dynamics NAV

Webové aplikace

Q.MAN.plus