Image

Vítejte ve světě NAVISION a BUSINESS CENTRAL

„ ... přestože si je většina ERP systémů podobná, existují mezi nimi i významné rozdíly.‟

Každý systém ERP ze své podstaty protlačuje svou vlastní logiku podnikové strategie, organizace a kultury, protože výrobci těchto systémů vždy vycházejí ze svých vlastních i obecných předpokladů o filosofii řízení podniku a jeho praktikách. Proto koupit ERP aplikaci znamená mnohem víc než nákup jiného softwaru. Každý podnik spolu s ERP kupuje, do určité míry, i názory jeho výrobce na nejlepší uspořádání (tzv. best practises) mnoha podnikových procesů. Proto se každý kupující musí smířit s tím, že bude muset určité předpoklady výrobce přijmout za své a některé vlastní existující procesy a pracovní postupy pozměnit. Proto je velmi důležité, aby výběr ERP vždy proběhl s maximální opatrností.

Řídíme se zásadami agilního přístupu již od vzniku společnosti. Každý projekt, i když v naší režii, je vždy společným dílem, při kterém má zákazník poslední slovo a má neustále na očích, jak vzniká. Proto náš zákazník nikdy není jen „investor“, ale současně partner a spolutvůrce řešení.

Implementujeme i reimplementujeme informační systémy, tedy systémy a software integrované do jednoho celku. Proto naše nabídka vypadá jako stavebnice, kde základním stavebním prvkem je ERP na platformě Microsoft. Přes dvacet let jsme implementovali Microsoft Navision a Dynamics NAV. Nyní implementujeme jejich nejnovější verzi a technologický grál, Dynamics 365 Business Central, ale stále rádi poskytujeme podporu i pro oba starší systémy.

Vsadili jsme na v globálním měřítku nejlepší platformu v oboru univerzálních systémů a po celou dobu existence Quartexu stavíme naše ERP na platformě Microsoft.

Jsme dodavatelem podnikových informačních systémů dlouhodobě působící (od r.1996) na Českém a Evropské trhu se zaměřením na implementaci ERP systému Dynamics 365 Business Central (dále Dynamics BC) a podporu jeho starších verzí Microsoft Navision i Dynamics NAV. Quartex je jedním z nejdéle působících partnerů Microsoft (resp. Navision software) v České republice.

Microsoft Navision

Dynamics NAV

Dynamics 365 Business Central

Historie Microsoft ERP Navision a NAV

„ … software nerezaví"

ERP systémy platformy Microsoft ušly dlouhou cestu, celá léta sbíraly zkušenosti v rámci mnoha podnikových procesů po celém světě. Business Central je jedním z nejrozšířenějších ERP systémů na světě, a to z dobrého důvodu. Řešení má za sebou dlouhou historii, která sahá až do 80. let minulého století, což znamená, že systém byl testován a vylepšován po mnoho let.

Historie Microsoft Navision, Dynamics NAV a Dynamics 365 Business Central sahá do počátku 80. let, kdy vše začalo úkolem vyvinout účetní balíček, který poběží na osobním počítači. O deset let později v roce 1990, již projekt expandoval mimo Kodaň a do Velké Británie, kde byl poprvé použit software s názvem Navision.

Proč Microsoft nezmiňuje Navision na svých webových stránkách? Je to proto, že se staly objetí revitalizace obchodní značky (rebrandingu) a od svého vzniku byl několikrát přeznačen – poprvé na Dynamics NAV v roce 2005 a naposledy v roce 2018 Microsoft přejmenoval produkt na Dynamics 365 Business Central.

Takže je to ještě jednoduší. Dynamics 365 Business Central je prakticky nejnovější verzi softwaru Navision od společnosti Microsoft 🙂

Dynamics NAV vs Business Central

Microsoft Dynamics 365 Business Central je nové all-in-one řešení pro řízení podniku a plánování podnikových zdrojů, ale jeho rozsah funkcí je postavený na základech oblíbeného ERP systému Microsoft Dynamics NAV a přirozeně tak na jeho verze navazuje a rozvíjí je.

Business Central obsahuje všechny funkce, které najdete v Dynamics NAV, ale byly přepracovány tak, aby fungovaly plynule a koherentně v cloudu.

Jaký je rozdíl?

I když je mezi těmito dvěma systémy mnoho podobností, existuje sedm klíčových rozdílů, díky kterým je Business Central pro mnohé preferovanou možností.

PLATFORMA

Základní rozdíl je v platformě, kterou každé řešení používá. NAV je nainstalován na lokálních serverech, lze implementovat a provozovat přímo na místě. Na druhou stranu Dynamics 365 Business Central je hostován v cloudu.

Business Central obsahuje všechny aplikace, které najdete v NAV, kterým důvěřujete, ale byly přepracovány přímo pro cloud tak, aby fungovaly plynule v cloudu.

UŽIVATELSKÉ ROZHRANÍ

Jedním z nejvýznamnějších rozdílů mezi Dynamics NAV a Business Central pro mnoho podniků je uživatelské rozhraní. Business Central je webová aplikace s vylepšeným designem, ve kterém je mnohem jednodušší navigace. To umožňuje mnoha podnikům pracovat produktivněji v rámci platformy.

KÓDOVÁNÍ

Nové rozhraní Business Central používalo v kódu jazyk AL, ve srovnání s Dynamics NAV používající kódování C/AL. Touto změnou kódu nabízí Business Central více přizpůsobení než dříve a pomáhá mnohem snadněji spravovat rozšíření a upgrady z dlouhodobého hlediska.

UŽIVATELSKÉ LICENCE

Dynamics 365 Business Central používá model měsíčního předplatného, ​​který se účtuje za uživatele, což znamená, že poplatky jsou založeny na počtu simultánních uživatelů každý měsíc. Uživatelé Business Central mohou také těžit z jednotného přihlášení a použitelnosti na více zařízeních a na iOS, Android a PC.

SNAZŠÍ INTEGRACE

Nové řešení ERP má navíc lepší integraci s dalšími produkty. Logicky nejsnazší je s produkty společnosti Microsoft, včetně všech aplikací v rámci sady Microsoft Dynamics, jako je Microsoft Dynamics 365 Sales (CRM) a produkty Office 365, jako jsou Outlook a Excel.

HOSTING

Stejně jako u mnoha moderních ERP řešení je Business Central řešením SaaS – umístěným v cloudu Azure společnosti Microsoft, který vám umožňuje určit region, kde jsou vaše data uložena a zpracovávána.

Řešení SaaS má mnoho výhod. Poskytuje vyšší zabezpečení, menší riziko ztráty dat a lepší dostupnost pro váš tým. Cloud hosting také funguje spolu s novým kódováním, aby bylo mnohem snazší provádět upgrady a rozšíření.

UPGRADY

Další funkcí Business Central, kterou mnoho uživatelů preferuje před Dynamics NAV, je kadence vydávání aktualizací – dvakrát ročně pro významné upgrady. Tyto snadné upgrady probíhají automaticky, takže vaše systémy nikdy nejsou zastaralé. To znamená, že vaše firma vždy používá nejoptimalizovanější verzi Business Central bez starostí a nákladů na ruční aktualizaci softwaru jako u Dynamics NAV.

Pokud se aktualizace obáváte, existuje možnost odložit její instalaci až o 90 dní, doporučujeme však zůstat co nejaktuálnější, protože aktualizace jsou zaváděny, aby se zlepšila celková uživatelská zkušenost a zabezpečení.

Musíte upgradovat na Dynamics 365 Business Central?

Jednoduchá odpověď je ne. Microsoft nevydá ultimátum ohledně upgradu vašeho softwaru Navision nebo Dynamics NAV. Microsoft Navision a jeho funkce ušly dlouhou cestu, a stále je to nadčasový systém, protože jeho funkce najdete i v nejnovější verzi – Dynamics 365 Business Central, a proto je můžete nejen integrovat s cloudovými službami Microsoftu (včetně Office 365), ale také rozšířit pro specifické potřeby pomocí Power Apps, Power Automate a Power BI.

I přes to, že společnost Microsoft upouští u těchto starších verzí od podpory pro opravy/aktualizace zabezpečení, buďte si jisti, že uděláme, co bude v našich silách, abychom udrželi váš starý motor v chodu až do dne, kdy budete připraveni přejít na svou novou a moderní platformu Dynamics 365 Business Central.

Samozřejmě uznáváme, že ne každý může upgradovat svůj Navision na zbrusu nový systém Dynamics 365 Business Central. Proto stále máme zákazníky, kteří používají staré verze, které byly implementovány v první polovině konce devadesátých let. Máme zkušenosti, tým a připravenou řadu možností, které můžeme udělat i s vaším současným systémem Navision, abychom vylepšili jeho funkčnost, nebo výkon. K dispozici je například možnost technického upgradu, tzv. „zeštíhlení“ vašeho systému, který vám umožní částečně zachovat stávající funkce i úpravy a doplnit je nejnovějšími modulárními aplikacemi.